Nacházíte se: Úvodní stránka > Kuba > Informace > Kubánská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Typické kubánské pokrmy vynikají především jednoduchostí co do ingrediencí i způsobu přípravy. Vzhledem k podmínkám po dlouhou dobu panujícím nebylo jídlo podáváno za účelem požitku, ale jako pouhá nutnost. Kuchyně je i přesto pestrá, protože se zde mísí mnoho vlivů. Nejvýrazněji je utvářená španělskou a portugalskou, karibskou a africkou a mnohými dalšími. V porovnání s okolními zeměmi má Kuba pokrmy spíše jemné než ohnivě ostré.
Mnoho jazyků říká, že Kuba je to pravé pro nenasytné jedlíky masa.
Nejvíce se konzumuje vepřové a hovězí maso, dále kuřecí. Díky okolním
vodám jsou ve velké míře zastoupeny v jídelníčku plody moře a ryby.
Nabízí se i originálnější zážitky, třeba v podobě žabího masa.
Pěstují se zde totiž zvláštní druh žab s velkými a masitými
stehýnky.
Maso se obvykle marinuje a griluje, někdy také třeba dusí. Jako marináda se
často používá jedna konkrétní zvaná mojo. K její přípravě se
používá olivový olej, citronová šťáva, cibule, česnek, kmín
a voda.
Kdo by se čekal talíř plný zeleniny, nedočkal by se. Zelenina tam sice
zastoupená bude, ale ne v tak velké míře, jak by se v těchto
zeměpisných šířkách čekalo. Setkáte se především s rajčaty,
paprikami a cibulí. Rajčata určená na tepelnou úpravu jsou červená, do
salátů se častěji používá zelená varianta.
V roli koření se nejčastěji objevuje česnek, pepř, oregano, paprika a
kmín. Často je koření zastoupeno směsí zvanou sofrito. Obsahuje více
ingrediencí, mezi nejdůležitější patří cibule, zelený pepř, oregano,
česnek a olivový olej.
Jako příloha se podává hlavně rýže, pak fazole, třeba také zeleninové
banány či sladké brambory. Dále se objevují různé exotičtější druhy
hlízové zeleniny, například malanga nebo boniato, které jsou bohaté na
škroby.
Typickým kubánským plodem je banán. Používá se více druhů a
upravují se na mnoho způsobů. Tradičně na sladko, také ale na slano, což
pro nás sice myslitelné moc není, Kubánci je však upravují tradičně jako
zeleninu. Obvyklou úpravou je také smažení. Při nákupu banánů se tedy
ptejte, zda to jsou banány k přímé konzumaci, nebo jestli se jedná o ty
na vaření. Dalším ovocem, které se ocitne ve sladkém i slaném
provedení, je avokádo.
Nikoho na ostrově nepřekvapí pomeranče, a to i ty „kubánské“.
Pěstují se také mandarinky, manga, ananasy, guava či melouny.
Při koupi ananasu ho obvykle prodejce připraví k okamžité konzumaci.
Slavné kubánské pomeranče nejsou k dostání všude po ostrově a když je
seženete, rozhodně je nekonzumujte obvyklým způsobem. Pravděpodobně
prodejce pomeranč připraví a pak se pouze vykousne šťavnatá část.
Z ovoce se často připravují chutné a osvěžující saláty.
Den začíná snídaní obsahující máslem namazané, opečené plátky
chleba a kávu s mlékem. Kubánci si s oblibou namáčejí takto upravený
chléb do kávy.
Oběd je masitý nebo je skládá z kubánským sendvičů. Něco ke svačině
se obvykle najde v typické kubánské pekárně, která nabízí pečivo
s různými náplněmi.
Večeře zpravidla obsahuje maso a často ji doprovází zeleninový salát.
Pokrm je následován dezertem. Tím může být například kubánský flan,
což je karamelový krém
Kuba však nevyvolává obvykle asociace nějak související s jídlem.
Většina lidí si spíš představí skleničku, a to jak plnou sladkého
koktejlu, tak pořádného rumu. Koktejly zde opravdu patří k velmi
oblíbeným nápojům, jmenovat můžeme například daiquiry či mojito
v různých variantách a tím nejkubánštějším je Cuba libre.
V koktejlech nechybí kvalitní kubánský rum vyráběný z cukrové třtiny.
Další nepostradatelnou součástí jsou čerstvé a husté ovocné šťávy,
které dávají nápojům nezaměnitelnou chuť.
Kuba je proslulá již zmíněným rumem, který je zásadně odlišný od toho
„našeho“. Vyrábí se z cukrové třtiny, přesněji z melasy, která
zůstává po výrobě cukru. Právě zde mají domov světově proslulé
značky rumu.
Kupodivu je na Kubě oblíbené i pivo. Také kávu připravují Kubánci
specifickým způsobem. Jedná se v podstatě o espresso, surový cukr se ale
do vody dává dříve než samotná káva. Je hodně sladká a často se
podává s mlékem či lépe se smetanou.
Stravovací zařízení, které opravdu „nakrmí“, se na Kubě dělí do čtyřech kategorií. Existují státní veřejné restaurace. Obvykle je zde k dostání pizza, rýže s fazolemi, nějaký masitý pokrm a také saláty jako rajčatový nebo okurkový. Některé se mohou zaměřovat i na turisty a jejich nabídka je rozšířená. Především pro cizince fungují soukromé restaurace, většinou se nacházejí v přízemí obytných domů a mají samozřejmě širší nabídku. Další možností, jak se nejíst, je v domě, kde bydlíte. Říká se tomu casa particular a ochotně Vám připraví dobrý pokrm za zhruba českou cenu. Pak se nabízejí ještě pizzerie, které ovšem připravují pouze několik málo druhů pizzy.
autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.