Nacházíte se: Úvodní stránka > Finsko > Informace > Finská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Finská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě,
Finové totiž velmi dbají na dodržování zásad zdravého životního stylu.
Jejich strava je pestrá a vyvážená, vzhledem k náročným klimatickým
podmínkám, které ve Finsku panují, musí být ale také plná a hutná.
Spojuje v sobě vlivy skandinávské a ruské kultury stolování. Čistá
finská příroda produkuje vysoce kvalitní suroviny, ze kterých umí místní
obyvatelé připravovat opravdu zajímavé a chutné pokrmy. Na talířích se
nejčastěji objevují ryby a svou nezastupitelnou úlohu ve finském
jídelníčku hrají vynikající zákusky. Finským rybím specialitám
vévodí losos, pstruh, štika, sleď a okoun. Připravují se v různých
marinádách a omáčkách. Na stolech často najdete kuřecí maso, mnohem
méně pak hovězí a vepřové. Různě se upravuje také losí a sobí
maso.
Nejběžnější finské jídlo má však svůj původ ve Švédsku. Jedná se
o kuličky ze sekaného masa, které se podávají s bramborem a ořechovou
omáčkou. Tradiční finskou lahůdkou je kalakukko – smažené rybičky
muikku, zapečené v chlebovém těstě. Výborná je také hovězí pečeně
s omáčkou z kořenové zeleniny neboli karjalanpaisti. Pro zlepšení chuti
se do jídel často přidávají houby, na které jsou, stejně tak jako na
další lesní plody, finské lesy velice bohaté. Oblíbenou přílohou
k mnoha finským pokrmům je tmavé pečivo, sypané sekanými oříšky a
semínky, což jenom potvrzuje chvályhodnou finskou zálibu v pěstování
zdravého životního stylu. S oblibou Finové připravují nejrůznější
nákypy, třeba brukvový, mrkvový nebo játrový.
Mezi tradiční laponské speciality patří poronkäristys – dušené sobí
maso s bramborovou kaší a brusinkovou omáčkou. Sobí maso se v Laponsku
běžně konzumuje také sušené, což v našich podmínkách příliš
běžné není, ale jeho ochutnávka přímo v laponské domovině může být
jistě nezapomenutelným zážitkem. V širokém výběru finských moučníků
vynikají plněné pirohy, skvělé koblihy se skořicí a kardamonem nebo se
zavařeninou, a šátečky se sladkými lesními plody. Jedinečným skvostem
finského světa sladkostí jsou tradiční finské palačinky. Pečou se na
otevřeném ohni a zdobí šlehačkou, zmrzlinou a lesním ovocem.
Ke všem jídlům se automaticky servíruje čistá voda. Finové velmi
dbají na ochranu životního prostředí, nemusíte se bát vody z kohoutku,
je rozhodně pitná a nezávadná. Často vás k napití bude svou průzračnou
čistotou svádět také voda z finských jezer, tam vám ale pitnou kvalitu
nikdo nezaručí a chcete – li předejít možným zažívacím potížím,
přece jen takovou ochutnávku raději vynechejte.
Někoho to možná překvapí, ale Finsko je největší světovou velmocí
v pití kávy. Pije se nejčastěji mletá, hodně oslazená a se smetanou.
Oblíbené a k jídlu běžně podávané jsou také mléko a mléčné
nápoje, jako je kyška a podmáslí. Alkohol lze ve Finsku koupit pouze ve
specializovaných obchodech a jeho prodej i konzumaci řídí přísný zákon.
K dostání je kvalitní finské pivo a sekt z bílého rybízu a angreštu.
Celosvětovou proslulost si získala finská vodka. Finové s oblibou také
vyrábí různé domácí likéry. Určitě ochutnejte likér ze směsi lesních
plodů, brusinkový likér nebo likér ze vzácných severských ostružin.
Autorem článku je Lenka Urgošíková
Jet bez cestovního pojištění na dovolenou je risk. Vyberte si na Srovnejto.cz
Vyberte si u nás horská či dětská kola. E-shop a Prodejna Praha Karlín.
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.