Nacházíte se: Úvodní stránka > Francie > Informace > Francouzská kuchyně
Sponzorované odkazy:
Jak je každému jistě známo, Francie je zemí módy, elegance a vytříbeného vkusu. Toto všechno se dá nepochybně převést také do souvislosti s kulinářským uměním. Francie jídlem téměř žije a její obyvatelé jsou skutečnými gurmány. Francouzské pokrmy mají ve své zemi vskutku neobyčejnou hodnotu.
Povětšinou bývají pokrmy připravované ve Francii zdravé a především velmi lahodné. Využívána je opravdu široká škála surovin, zajišťující vždy jedinečnou chuť. Jídelníčky ve francouzských restauracích jsou nanejvýš bohaté a lákají už jen svým názvem. Důraz bývá kladen na delikátní vůni, lahodnou chuť a mnohdy je brán zřetel také na vizuální podobu pokrmu, tedy na aranžování na talíři a též na kombinaci barev. V málokteré zemi žije tolik labužníku jako právě zde, ve Francii. Vztah k chutnému jídlu má zde výsadní roli a každý Francouz také zná zásady správné přípravy pokrmů. Téměř by se chtělo říct, že kulinářské umění ve Francii dosáhlo dokonalosti.
Francouzská kuchyně
Foto: avlxyz
Nejen při velkých událostech a oslavách je ve Francii dodržován celý rituál stolování. Ve francouzských restauracích, ale i v mnohých domácnostech je kladen důraz na čistý a krásně upravený, někdy až nazdobený stůl. Velmi obvykle je oběd započat předkrmem, povětšinou jím bývají lehké chutné chlebíčky, někdy se setkáme také s teplým předkrmem. Při větších příležitostech je ve Francii velice typické podávání ústřic. Vybírají se pouze ty kvalitní a dobře uzavřené. Jediná jejich úprava spočívá v aranžování na talíři doplněné kousky bílého chleba a citronem na dochucení. Poté následuje hlavní chod a vše uzavírá výtečný dezert. Polévky jsou pro Francii hodně typické. Místo u obědu se s nimi však povětšinou setkáme u večeře. Ve Francii je to zkrátka nastavené trošku jinak. Polévek se vaří široké spektrum, jedná se především o různě ochucené vývary. Tak jako u všech chodů, i u přípravy polévek se dbá na lahodnou chuť navozenou především čerstvými bylinkami. Proslulou se stala francouzská cibulová polévka připravená z osmažených koleček cibule zalitých vývarem. Polévka je dále dochucována a přidává se k ní také ementál spolu s krutony.
Při přípravě hlavního chodu přichází na řadu skutečné kuchařovo umění. Ve Francii se hojně připravují masité pokrmy. Využíváno bývá ryb a darů moře. Konkrétněji se tedy zpracovávají různé druhy mořských ryb, ústřice a další plody moře a také krevety. Z masa se nejčastěji používá jehněčí, hovězí, skopové, telecí a také drůbež a zvěřina. Samotné postupy úprav masa se diametrálně liší. Co však zůstává zachováno, bývá přítomnost čerstvé či zpracované zeleniny a bohatá obloha. Mnoho jídel se připravuje s chutnými jemnými omáčkami. Jinde nalezneme na talíři jen výborně propečené maso s vařenými bramborami posypané čerstvými bylinkami. Ano, jsou to právě bylinky, které staví základ mnohým pokrmům. Využíváno je pestré škály nejrůznějších aromatických bylin. Jejich vhodný výběr zajistí dokonalou harmonii vůní a právě volba správně se doplňujících bylinek přinese jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Mnohdy je během přípravy jídla vkládá celá snítka několika druhů bylin, svázaná nitkou. Před podáváním se celá snítka vyjme a v hotovém jídle se uchová výtečné aroma i chuť. Pokrmy bývají často připravovány gratinováním, tedy pečením na roštu, nebo také flambováním, kdy je jídlo lehce polito alkoholem (většinou kvalitním koňakem) a zapáleno. Takováto úprava propůjčí pokrmu nezaměnitelnou chuť. Známými francouzskými delikatesami jsou vyhlášená žabí stehýnka, hlemýždi či křepelky.
Chceme-li si dopřát skutečně výtečný a lahodný dezert, pak nás uspokojí právě Francie. Jako sladkou tečku za výborným obědem či večeří si můžeme vybrat z malých sladkých zákusků, jejichž hlavní ingrediencí bývá čokoláda, oříšky, či ovoce. Dostaneme-li chuť na něco lehčího, jistě bude dokonalou volbou, pro Francii tolik typické soufflé. Soufflé je vlastně nadýchaný pečený dortík, často čokoládové chuti. Můžeme se setkat také se svěžím dezertem připraveným z různých druhů čerstvého ovoce. Mimo nejrůznější sladké delikatesy je pro Francii význačné zakončení hostiny popíjením kvalitního vína. Právě z Francie pochází ta nejlepší vína a místní obyvatelé si na tento téměř národní symbol a velmi oblíbený nápoj také velmi potrpí. Často se v restauracích setkáme s Francouzi, kteří ze svých vysokých sklenek upíjejí lahodné červené víno a přikusují kvalitní sýr. Sýry zdejší výroby jsou také světově vyhlášené a spolu s vínem a mnohdy také bílým chlebem navodí perfektní harmonii chutí. Francouzi jsou zkrátka velcí gurmáni a jejich vlastní země jim vyšla se svými možnostmi vstříc. Chuť Francie je neopakovatelná a jedinečná.
Sladký dezert, autor: H Padleckas
Autor: Pavla Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.