Nacházíte se: Úvodní stránka > Indie > Informace > Indická kuchyně
Sponzorované odkazy:
Kuchyně Indie je známa svou pestrostí, vůní a neobyčejnou chutí. Rozmanitý není jen výběr surovin, ale také barev a exotického koření, se kterým se po Evropě moc často nesetkáme. Indická kuchyně bývá lahodná a z její široké nabídky si každý spokojeně vybere. V Indii se klade důraz na vyrovnanost chutí. Sladkou, slanou a kyselou chuť ještě doplňuje pikantnost. Všechny tyto chutě bývají v rovnováze tak, aby se navzájem doplňovaly a vytvořily dokonalý a chutný celek.
Indie je známá používáním pestré škály aromatického exotického koření. Koření je k zakoupení doslova na každém rohu a oslní množstvím barev a rozdílností vůně. V Indii se zkrátka koření ve velké míře, ve většině případů to však není na škodu. Na jihu Indie se však můžeme setkat s tak výraznou pikantností a ostrostí, že jídla mohou být pro cizince skutečně až nepozřetelná. Z nejpoužívanějšího koření budou stát za zmínku především: kurkuma, chilli, zázvor, koriandr, šafrán, kardamon, kmín a mnoho dalších. Některé koření rychle ztrácí vůni jako například kardamon a koriandr, na to je dobré brát zřetel a proto je nutné koření často vyměňovat. Téměř na každém kroku se setkáme s kořením curry. Vlastně se nejedná o koření z jedné rostliny, ale o směs několika druhů různého koření. Této směsi vévodí kurkuma a v proměnlivém množství bývá zastoupen pepř, chilli, kardamon, koriandr, zázvor, někdy i skořice. K ochucování jídla mnohdy slouží také různé pasty, skládající se opět z různých směsí koření, česneku nebo chilli papriček.
Kulinářské umění Indie je nezaměnitelné a jedinečné. Jídla jsou dokonale provoněná a mnohdy disponují i pestrostí barev. Používá se ohromná spousta čerstvé zeleniny a ovoce a nedělá se přitom rozdíl mezi slaným nebo sladkým pokrmem. V Indie žije velké množství vegetariánů, jimiž jsou například všichni hinduisté. I proto převažují v místní kuchyni spíše pokrmy bezmasé. Pokud však člověk přece jen zatouží po živočišné složce na talíři, nebude to pro něj znamenat žádný problém. Mezi nejoblíbenější patří v Indii jehněčí a kuřecí, na jihu jsou velmi často konzumovány také ryby a korýši. Jako příloha bývá tradičně podávaná rýže. Velmi známou a chutnou je indická rýže basmati, která je považovaná za nejjemnější rýži na světě. Další typickou přílohou jsou zajisté také různé placky.
Indové si velmi potrpí na předkrmy před hlavním chodem. Často se podávají luštěninové polévky, placičky či smažené lívance.
Autor: Šárka Rychtářová
Cestování patří k fenoménem této doby. Vyberte si i vy příjemné ubytování přímo od majitele na stránkách www.MegaUbytko.cz a www.MegaUbytovanie.sk.
Turisimo.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.